“Daca ai un “de ce?” pentru care sa traiesti poti sa te impaci cu aproape orice “cum?”.” – F.Nietzche

Adresa:

B-dul A. Lăpușneanu, Nr.185, Constanta

Ce este Terapia ABA?

Terapia ABA (Analiza comportamentala aplicata)

Terapia ABA (Applied Behaviour Analysis sau, in traducere, Analiza Comportamentala Aplicata) este considerata una dintre cele mai eficiente metode de interventie in tulburarea de spectru autist si se bazeaza pe dovezi stiintifice.
De ce este bine sa intervenim precoce in autism?

In majoritatea cazurilor de autism, legaturile si traseele neuronale dezvoltate tind sa fie foarte fixe, ducand la comportamente stereotipe si de autostimulare. Astfel, cu cat trece mai mult timp, aceste trasee devin mai rigide si mai greu de modificat.

Cu alte cuvinte, odata cu cresterea copilului, schimbarea comportamentului devine mai dificila. Sansele de recuperare nu dispar in totalitate, insa este nevoie de efort mult mai mare chiar si pentru reusite mici.

Read more “Ce este Terapia ABA?”

Terapia realitatii

Psihoterapie a realitatii

Psihoterapia realitatii este o abordare terapeutica cognitiv-comportamentala dezvoltata in anii 1960 de catre psihiatrul William Glasser. In general, terapia are ca obiectiv ghidarea pacientului sa-si schimbarea comportamentul si gandirea.

Potrivit lui Glasser, persoanele aleg sa fie depresive, anxioase, psihotice, etc. pentru a evita experiente mai dureroase sau pentru a cere ajutor de la ceilalti. Este o modalitate de a face fata problemelor in relatii interpersonale sau lipsei acestor relatii. Problemele psihologice nu provin din exterior, ci din interiorul nostru – faptele si alegerile pe care le facem. Creierul reactioneaza la actiunile si gandirea individului si nu invers: individul reactioneaza la dezechilibrele chimice din creier; prin urmare, pacientii nu necesita medicamente psihitrope, ci tratament psihoterapeutic.

Read more “Terapia realitatii”

terapia comportamentala

Terapia comportamentala

Psihoterapia cognitiv-comportamentala

Acest tip de psihoterapie este de fapt o combinatie a doua terapii: terapia cognitiva si terapia comportamentala. Desi bazate pe principii diferite, cele doua terapii se complementeaza foarte bine, astfel incat astazi arareori mai poate fi intalnit un terapeut care sa practice terapie cognitiva pura sau terapie comportamentala pura. Totusi, in continuare, din motive de claritate a expunerii, cele doua terapii vor fi prezentate separat. Nu uitati, la final, sa cititi o analiza a avantajelor si dezavantajelor terapiei cognitiv-comportamentale, asa cum le vad eu.

Read more “Terapia comportamentala”

Tehnica Brainstorming-ului

BRAINSTORMING-UL 1

Metoda Osborn

Zi de zi suntem supusi unui asalt de informatii care ne pun in situatia de a formula si exprima idei, analiza si gasi solutii mai avantajoase.

Brainstorming-ul este o tehnica ce se foloseste pentru stimularea gandirii creatoare in grup. Termenul provine din limba engleza, iar in traducere fidela inseamna furtuna in creier. In literatura de specialitate aceasta tehnica este cunoscuta sub diferite denumiri: furtuna in creier ( in sens etimologic ), asaltul de idei, cascada ideilor, metoda Osborn, filosofia marelui DA, evaluarea amanata. A fost creata de Alex Osborn in anul 1957 si a fost dezvoltata pentru a depasi unele dificultati cu care grupurile se confrunta cand trebuie sa se rezove probleme. Astazi are o aplicabilitate deosebita, in special in domeniul economic.

Read more “Tehnica Brainstorming-ului”

Program de recuperare a adolescentilor consumatori de substante

Cauzele principale de deces in randul adolescentilor, sunt accidentele auto cauzate de consumul excesiv de alcool. Consumul de alcool scade inhibitiile specifice varstei si predispun adolescentul la o viata sexuala necorespunzatoare (sexul neprotejat) si care cresc riscul contactarii unei boli cu transmitere sexuala (HIV-SIDA, herpes, chlamydia) sau aparitiei unei sarcini nedorite
– aproximativ 40% dintre adolescenti au incercat cel putin o data marijuana, in timp ce 22% dintre acestia folosesc frecvent acest drog. Marijuana este o optiune des intalnita in randul adolescentilor si poate cauza pierderi de memorie, tulburari cognitive (de invatare) sau de atentie

Read more “Program de recuperare a adolescentilor consumatori de substante”

Terapia antrenarii afirmarii de sine

Terapia antrenarii afirmarii de sine Asertive Training

In esenta, acest antrenament consta in antrenarea unor deprinderi si abilitati de relationare in situatiile interpersonale care il inhiba pe pacient. Acesta este invatat sa-si exprime deschis si adecvat gandurile si sentimentele. De altfel, comportamentulasertiv reprezinta calea de mijloc intre agresivitate si supunere. Se refera la solicitarea propriilor drepturi sau refuzul unor sarcini intr-o maniera simpla, directa, deschisa, care nu urmareste negarea sau manipularea celorlali. Trainigul este similar cu tehnica “role-playing”. Terapeutul isi asuma rolul tipic al unei persoane sau clase de persoane (de exemplu, figuri autoritare, membri ai sexului opus, vanzatori etc.), iar pacientul exerseaza tehnici interpersonale variate in care isi asuma un rol mai degraba dominant si activ decat unul pasiv si submisiv. In final, pacientul joaca aceste noi roluri in viata reala. Modificarile care rezulta din practicareaantrenamentului asertiv sunt privite ca procese de de conditionare. Raspunsul asertiv neutralizeaza anxietatea(raspuns conditionat) starnita de persoana amenintatoare. In acest mod, relatia dintre stimul si anxietatea conditionata este dizolvata.

Read more “Terapia antrenarii afirmarii de sine Asertive Training”

Tentativa de suicid

Tentativa de suicid

Suicidul sau sinuciderea este actul prin care o persoana isi ia in mod deliberat propria viata. Comportamentul suicidar se refera la orice actiune deliberata prin care cineva isi pune viata in pericol, cum ar fi: supradoza de droguri sau implicarea in mod intentionat intr-un accident de masina. Sinuciderea implica nu doar pierderea tragica a unei vieti, dar si tristetea celor din jur.

Read more “Tentativa de suicid”

Tehnici de comunicare terapeutica

Tehnici de comunicare terapeutica

In relatia cu clientul, deoarece exista mai multe puncte de vedere, trebuie sa ne ,,aliem cu punctul de vedere al acestuia, sa fim flexibili, nu sa incercam sa-l impunem pe al nostru.
Comunicarea este inevitabila, iar odata realizata, ea este ireversibila.
In decriptarea mesajului, comunicarea se bazeaza pe automaticitate  uneori ,,prindem doar o parte a sensurilor, restul informatiei gravitand cumva in jurul acestora.
Conditii pentru ca o comunicare sa devina terapeutica

Read more “Tehnici de comunicare terapeutica”

Dezvoltarea competentelor sociale

Mare parte din imaginea pe care o avem despre sine se creeaza pe baza reactiilor celorlalti fata de noi, reactii care sunt foarte mult influentate de performanta noastra sociala.  Progresul in viata, atat in scoala cat si in cadrul unei profesii, depinde in mare masura de competenta noastra de a conduce si utiliza abilitatile sociale necesare. De aceasta depinde si o parte semnificativa a succesului nostru in relatiile familiale si in relatiile cu prieteni si colegi.

Read more “Dezvoltarea competentelor sociale”